Tudnivalók az inganyagokról

Az inganyag az ingek készítésére használt, könnyű, általában könnyen kezelhető pamut típusú szövet. Egy férfi ing minőségét, viselési komfortját és tartósságát alapvetően a felhasznált ingalapanyag minősége határozza meg. Az inganyagokat általában természetes (pamut)  vagy kevert összetételű (pamut és szintetikus anyag -főleg polyester) szálakból szövik.

shutterstock_72396805_cérnák Az emberiség évezredek óta ismeri a pamutot. Alapanyagának, a gyapotnak a termelése a világ 80 országában történik, a trópusi és szubtrópusi övben. A gyapotszálakból nyert pamutszálakat fonási eljárással alakítják fonallá.

A pamut jól szívja a nedvességet és a szaganyagok könnyen kiöblíthetők belőle.A pamut 20% nedvességet vehet fel anélkül, hogy nedvesnek hatna. Mosható, főzésálló, lassan száradó, vasalása szükséges. A pamut fajlagos szakítóereje jó, tapintása kellemes. Az egyetlen hátránya, hogy rugalmassága igen csekély, ezért a belőle készült szövetek könnyen gyűrődnek.

A pamut-polyester anyag a pamut és a szintetikus vegyiszálakkal kevert vásznak közé tartozik. A polyesterből készült szövetek erősek, jó kopásállóságúak. Nedvszívó képességük kicsi, ezért gyorsan száradnak. Jó rugalmasságuk eredményeként egyáltalán nem gyűrődnek. Megfelelő hőálló és fényálló tulajdonságúak. A polyester szálakat főleg szálkeverékekben dolgozzák fel. A szálas anyagok keverésének célja a hátrányos tulajdonságok kiküszöbölésével a minőségjavítás. A pamut és a polyester szálak keverésekor a hátrányos tulajdonságok szinte megszűnnek, és a szálasanyagok előnyös tulajdonságai kiegészítik egymást.

Az inganyagokat az alábbi jellemzők kategorizálják:

Alapanyag összetétel:

Eszerint lehet 100% pamut, CVC – azaz magasabb pamut, mint polyester tartalom, TC – azaz magasabb polyester, mint pamut tartalom. A karcsúsított ingek divatba jövetelével az inganyagok gyakran tartalmaznak 3-5 % elastant is.

Fonalfinomság:

A fonal vastagságára jellemző számérték, a fonalfinomság az egységnyi tömegű fonal hosszúságával fejezhető ki. Minél nagyobb ez a szám, annál vékonyabb a fonal. Európában a legelterjedtebb a metrikus fonalfinomság (jele: Nm), ami 1 gramm tömegű fonal hosszát jelenti méterben kifejezve.

Sűrűség:

1 négyzetinchben vagy 10 négyzetcentiméterben található lánc-, és vetülékfonalak száma

Sodratszám:

anyag_minta_4

 

A fonal csavarulata, amit fonalgyártásnál a sodrás műveletével állítanak elő. Rövid elemi  szálakból font fonal esetében a sodratadás célja a szálak egymáshoz tömörítése és ezzel a fonal szilárdságának biztosítása. A sodratszám a fonalfinomsággal együtt jelentősen befolyásolja a fonal tulajdonságait. A cérnázott (sodrott) pamutfonalból készült inganyagok minden esetben tartósabb és magasabb viselési komfortot jelentenek.

 

 

Az inganyagokat több szempont szerint csoportosíthatjuk – a teljesség igénye nélkül:

1. Alapanyag összetétel szerint

2. Szövés típusa szerint:

  • Uni (egyszínű) : poplin vagy jacquard
  • Tarkánszőtt : kockás vagy csíkos

 

3. Kötésmód szerint:

  • Vászonkötésű: A legegyszerűbb, legkisebb, – 2lánc- és 2 vetülék fonalból álló szövet-alapkötés, amelyben a lánc- és a vetülék fonalak mind szélesség-, mind  hosszirányban felváltva kerülnek a szín-, illetve a fonák oldalra.A vászonkötésű szövet mindkét oldala egyforma.
  • Sávolykötésű: A lánc- és vetülék fonalak kötéspontjai ferde vonalban haladnak és ezt gyakran a két fonalrendszer eltérő színével is hangsúlyozzák.
  • Atlaszkötésű: Legkisebb mintaeleme mind lánc-, mind vetülék irányban öt fonalból áll. A kötéspontok távolságát és irányát egy un. szerkesztési vagy kiolvasási szám jellemzi ami meghatározott szabályt követ és megfelel a mintaelemnek. A láncatlaszban a színoldalt nagy lebegésű  láncfonal szakaszok, a vetülék atlaszban pedig nagy lebegésű vetülékfonal szakaszok uralják. Atlaszkötésnél a kötéspontok nem érintkeznek. Az atlaszkötésben készült szövet sima, fényes felületű.
  • Panama kötésű: A vászonkötésből levezetett szövet-kötésmód, amelyben 2 vagy több szomszédos lánc- és vetülékfonal azonosan kereszteződik. A szövetnek rácsszerű kinézetet ad.

 

Az ingekről általában

shutterstock_44197924_gallérokAz ing főleg férfiak és fiúk által viselt szövött anyagból készült ruhadarab. Mosható alapanyagból készítik.

Az ujja lehet hosszú, vagy rövid, végződhet különféle kialakítású kézelőben. A rövid ujjú ing közép-, és kelet- európai sajátosság, Nyugat-Európában csak hosszú ujjú ingeket hordanak.

Az ingnek mindig van gallérja, ez lehet olyan, ami alá nyakkendő köthető, vagy kihajtható. A gallér és a kézelő gyakran keményített.

Az ingeknek többféle fajtája van: a klasszikus ing gallérja szorosan záródik és nyakkendővel viselik, a kihajtott gallérú inget többnyire nyáron hordják, a frakkhoz frakkinget, alkalmi öltönyhöz fehér inget viselnek.  Az ing már a X. században is a férfiak öltözködésének fontos darabja volt és azóta is az, ha jelentős változásokon is ment át.